יוגה היא לכולם, באמת לכולם. לגבוהים ונמוכים, ילדים ומבוגרים, רזים ושמנים, גברים ונשים.
בוודאי תסכימו איתי שלכל אחת מהקבוצות שציינתי מבנה גוף שונה בתכלית ועדיין, יש מספיק יוגה בשביל כולם וכולם יכולים ליהנות ממנה.
הסוד הוא להקשיב לגוף ולעבוד עם מה שיש, הלוא בסופו של דבר אחת המטרות בתרגול יוגה היא לחבר אותנו עם הגוף שלנו, להכיר אותו, לחוש אותו, לראות אותו ולשמוע אותו, בתקווה שיום אחד נוכל להבין מה הוא צריך ומבקש ולתת לו בדיוק את זה, בלי שניתן לרעשי הרקע של המיינד והאגו להפריע לנו.
יצירת אינטימיות ביננו לבין הגוף שלנו יכולה אולי לעזור לנו לאהוב אותו טיפה יותר, כי אין כמו קצת אהבה עצמית לבריאות טובה.
בכדי ששיעור היוגה לא יהפוך למפח נפש או סיוט מתמשך, חשוב שנכיר במגבלות שלנו ונדע לתרגל עמן ובתוכן, זה נכון עבור כולנו, גמישים כקרשים, גברים כנשים, קלים ככבדים.
טיפים לנשים: 1. רגליים ברוחב אגן: בתחילת דרכה, היוגה היתה אימון לגברים וככזאת, רוב התנוחות בה הותאמו לאגן הצר שגברים ניחנו בו, עם זאת, מדובר בהמלצה בלבד. עבורנו, הנשים, זה עלול לפעמים להיות לא נוח. מאחר ובאופן טבעי, רובנו ניחנו באגן רחב יותר משל גברים, בהחלט אפשר לעמוד עם כפות רגליים ברוחב אגן. 2. חזה שופע: חזה שופע עלול להוות מטרד בתנוחות הפוכות, או אז הוא נופל עם כל משקלו על הפנים וגורם לתחושת מחנק. קשירת חגורה מעל וסביב החזה, ממש תחת בית השחי, תעזור להחזיק אותו הרחק מהפנים כשהגוף הפוך ולאפשר נשימה נוחה.
טיפים לגברים:
1. חגורה לפתיחת חגורת הכתפיים: רוב רובם של הגברים ניחנו בחזה רחב ובכתפיים גדולות ושריריות, מה שעלול להוות מכשול בתנוחות בהן הידיים שלובות מאחורי הגב. השתמשו בחגורה כדי לתת עוד אורך לזרועות, במידה והידיים אינן נפגשות.
טיפים קלילים שיסייעו למתרגלים כבדי משקל: 1. עמידה רחבה: ביוגה, לרוב, אנו מתבקשים לעמוד בכפות רגליים וירכיים צמודות, כפי שציינתי קודם, מנח זה לא מתאים לכולם. נסו למצוא את המרחק הנכון עבור גופכם, כזה שתרגישו בו נינוחים ויציבים. בין אם זה ברוחב האגן או רחב מזה, העיקר שתחושו שיש לכם מקום, שאתם חשים חיבור בין קודקוד לכפות רגליים ושאתם מושרשים היטב במזרן. 2. הכירו את גופכם ותעבדו עם מה שיש: מתקשים להתפתל בגלל שהבטן מפריעה? תזיזו אותה מהדרך, פשוט תיפסו את עודפי העור והסיטו לכיוון הפיתול. נדרשים להתכופף קדימה? תרחיבו את הפישוק כך שיהיה מקום לבטן ולחזה בין הירכיים, אתם יכולים גם ״לקפל״ את הבטן פנימה בעזרת הידיים כדי לייצר עוד מרחב בינה ובין הירכיים. הגב התחתון מציק בשוואסאנה? הניחו הגבהה תחת הברכיים. 3. השתמשו בעזרים: היוגה מציעה עזרים לתירגול שיכולים לסייע לנו בביצוע תנוחות שאחרת לא היו אפשריות עבורנו. ישנם בלוקים מעץ, חגורות, כריות ושמיכות, כולם נועדו לסייע לנו לחוות את התנוחה במלואה ויש גם את הקיר, שיכול לסייע במתן יציבות ותמיכה לגב במגוון תנוחות עמידה.
* עבור מתרגלים גרומים או בעלי עצמות בולטות אני ממליצה להשתמש בשני מזרונים, כדי שתוכלו לשבת ולשכב לאורך זמן ובנוחות יחסית, מבלי שהעצמות תכאבנה עקב המפגש עם הרצפה הקשה.
טיפים שיסייעו למתרגלים שאינם גמישים:
1. רגליים כפופות לגב ארוך ושקט: בשיעורי יוגה ישנן לא מעט כפיפות לפנים, אשר מאתגרות את שרירי האמסטרינג (שרירי הירך האחוריים), עבור מתרגלים שאינם גמישים האתגר קשה אפילו יותר. האופן הנכון לעשות זאת במצב כזה, הוא לוותר על יישור הרגליים ולשמור על גב ארוך ושקט.
2. השתמשו בעזרים: גם כאן ליוגה יש פתרונות, במקרה של שרירי רגליים קצרים- בתנוחות ישיבה או שכיבה ניתן להיעזר בחגורה שמעניקה עוד כמה סנטים למוטת הידיים; בכפיפות לפנים בתנוחות עמידה ניתן להסתייע בקוביות תוך הנחת הידיים עליהן במקום על הקרקע. במקרה של חזה סגור, החגורה מהווה עזר נפלא להארכת מוטת הידיים. הקוביות לעומתה מסייעות מאוד למצוא שקט ונינוחות בתנוחות של כפיפה לאחור.
טיפים שיסייעו למתרגלים גמישים מאוד לשמור על גופם במהלך האימון:
1. עבורכם זה קודם חיזוק, אח״כ גמישות: גם גמישות יתר עלולה להוות מכשול בשיעורי יוגה;
שרירים, גידים ורצועות ארוכים וגמישים מידי, נוטים לרוב, גם להיות פחות חזקים או יותר רכים, מה שעלול בתורו להביא לפריקות של מפרקים, כמו מפרק הכתף ולשקיעה אל תוך המפרקים, במקום צמיחה מהם מעלה. לכן, חשוב עבור אלו מאיתנו שניחנו בגמישות יתר להשקיע קודם כל בחיזוק.
2. הימנעו מהקצוות: נסו להישאר מחוברים למרכז. הגמישות שלכם מאפשרת לכם להגיע למצבי קיצון בתנוחות רבות ולעיתים גורמת לכם לוותר על חיבור למרכז, לקור. נסו להיצמד למרכז ולהמנע מלחפש את המתיחה האולטימטיבית.
ולסיום, טיפ שנכון לכולם:
Love Yourself a Little שיעור יוגה הוא לא תחרות וגם לא מרדף אחר שלמות, זו הזדמנות להתחבר אל הגוף מבפנים ואולי אפילו להתאהב בו קצת מחדש. במקום להשוות ולשפוט עצמכם לחומרה, נסו להכנס פנימה ולחפש את מה שנעים
Comments